Gården

Vi har ungefär 15 hektar öppen mark och 15 hektar skog. Vi har stora hagar till våra hästar både vinter och sommar. Terrängen är varierad med träd och buskar som skydd mot vind och rusk. Runt vinterhagen har vi ett s.k. ranchstaket med fyra rader ståltråd. Sommarhagarna har vanliga elstängsel, men vi har täta ”avbrott” för att minimera riskerna om någon häst skulle hamna i panik och springa igenom staketet. Vi skiljer på vinter- och sommarhagar för att minska parasittrycket. Vi har dessutom förmånen att ha varierad jordmån vilket gör att vissa hagar passar bättre för dem som har lätt att lägga på sig för mycket och hagar för dem som behöver lite mer att äta för att hålla hullet. Att ha fler hagar att välja mellan är också bra om det uppstår en mobbingsituation. Då kan man dela på gruppen och skapa lugnare förutsättningar för alla.

Stallet

Vi har sex boxar i stallet och en lösdrift för 6-8 hästar. Boxarna är större än elva kvadratmeter vilket innebär att de är tillräckligt stora för sto som skall föla eller har fölat. Att stallet är välventilerat är A och O för att din häst skall må bra och vårt stall är mycket luftigt – takhöjden är nästan tio meter. Alla boxarna har också dörrar så att man kan öppna upp utåt vilket är jätteuppskattat av de hästar som av olika anledningar behöver stå på stall en period. Lösdriften byggdes 2010. Det är ca 100 m2 med halmbädd. Utanför är det ett långt foderbord, som skyddas av tak. Till lösdriften finns hagar på nästan fem hektar.

Gården och naturen i anslutning är ypperlig för att träna häst. Det finns fina sandvägar för tuffare intervallpass, många och långa backar för patenterad Svanstedt-träning, miltals med grusvägar och natursköna skogslingor. Vill man trimma i paddock går det också bra. Banan är ungefär 20×35 meter och det finns belysning. Sommaren 2008 byggdes även en rundkorall med 15 meters diameter. För banjobb är det bara en mil till Vaggeryds Travbana. I två av granngårdarna pågår travverksamhet och det är positivt om man vill samordna viss träning.