Historiska hästar

Västerbo Revansch ute på en joggingtur i naturskön miljö.

Västerbo Revansch (Lindys Crown – Västerbo Party)

Västerbo Revansch kom till oss när han var tre år. Då hade han varit i träning hos Robert Berg, gått premielopp, kvalat och gjort en start. Det har inte varit en lätt häst att få till start. Lederna röntgades när han kom och han hade tillväxtzoner överallt, han skulle då vila i minst 6 månader och sedan sättas igång försiktigt. Att få igång honom var inte helt lätt för pappan, Lindys Crown, har nedärvt dåliga hovar och ”Bosses” hovar var av papper. Att få skor att sitta kvar var en period nästan omöjligt och han var dessutom fruktansvärt hovöm. Fötterna fixades med hjälp av hovmedel och specialskoning. Nu hade han äntligen möjlighet att träna och springa – då slog psyket till. På banan var det bara full fart som gällde och att det var hästar framför spelade ingen roll. Ett halvår ägnades åt att skritta på banan bara för att lära honom att det inte alltid behöver vara maxfart runt en travoval. Till slut var det dags för start och i debuten kom han tvåa på 18,9. Det blev hans bästa lopp i karriären. Dåliga hovar plus ständigt återkommande ledinflammationer, vilket omöjliggjorde kontinuerligt tävlande, gjorde att han fick sluta som tävlingshäst i december 2007. Synd på en fruktansvärt kapabel häst. Han såldes till en granne som nu använder ”Bosse” som ridhäst. Han lever glatta livet just nu.

Catch and Run vid seger på åby mot bl.a. Sugarless.

Catch and Run (Piper Cub – Genevieve Hanover)

Catch and Run köpte vi tillsammans med två kompanjoner när hon var två år. Ove A Lindqvist hade ett par hästar att välja bland, men efter en provtur på banan var valet enkelt. Det visade sig vara en stor talang. Enligt Ove A Lindqvist och Mats Bucht är det fortfarande en av de mest talangfulla unghästar de haft i träning. Det blev debut i februari som 3-åring och det blev seger direkt efter en invändig löpning och sen lucka. Det var också hennes sylvassa speed som sedan blev hennes adelsmärke. Sedan följde en rolig tid som hästägare. Hon var aldrig skadad och kunde i stort sett inte galoppera. Hon tog många fina segrar, men höjdpunkten i Oves regi var en V75-seger på Bollnäs. Hon kvalade också till Stochampionatet, men hamnade precis utanför finalfältet. När hon var sex år ville vi se om det fanns ytterligare en växel. Hästen flyttades till Stig H Johansson. Där kämpade hon på bra i rikstoton och tog en seger i bronsdivisionen. Tyvärr åkte hon på en skada i böjsenan och det var i praktiken slutet på karriären. Vi provade att betäcka henne den sommaren, men hon blev inte dräktig. Vi tog hem henne och efter att hon ätit upp sig kändes hos så glad och peppad att vi beslutade oss för att börja träna henne igen. Nu hade hon sprungit på sig mycket pengar och det var stentufft motstånd när vi startade. Hon vann ett lopp i vår regi. Det var på åby, där hon bl. a slog Sugarless och tangerade sitt rekord. Efterhand försvann gnistan och vi bestämde att karriären var över. Totalt tjänade hon 670.000 kr. Numer är hon avelssto. Efter många misslyckade år fick vi äntligen ett föl, Relay Runner (Pine Chip) 2007. Sedan fick vi Fille d’Or (Fill V.) 2008, Homerun (Quite Easy) 2009 och ett föl 2012 (Flirtin Man).

Ingvar Crazy vann överlägset på Kalmar i sin andra start i vår regi.

Ingvar Crazy (Rapido – Dekelina Crazy)

Ingvar Crazy köpte vi tillsammans med goda vänner. Han hade då gjort ca 25 starter och galopperat bort sig i 21 av dessa. Han hade tjänat ca 25000 kronor. Vårt första mål var att ta B-licens så att vi kunde träna och anmäla ut honom själva. Det första målet uppnåddes snabbt och nästa mål formulerades – att lyckas genomföra ett lopp utan galopp. Med stor noggrannhet och målmedveten träning tävlade ”Ingvar” framgångsrikt med våra mått mätt och han galopperade i princip aldrig – ytterligare ett mål uppnåt!. Han tog pengar i fjorton starter i följd. Han passerade hundratusenkronorsgränsen och vi deltog i ett V75-lopp där han tog ledningen och ledde första 700. Tyvärr fick loppet blåsas av på grund av en olycka längre ned i leden. Omstarten blev inte lika bra och han slutade fyra. Ingvar Crazy tjänade 175.000 kr innan alla återkommande skador tog ut sin rätt. Nu är ”Ingvar” en uppskattad fritidshäst.